sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Sunnuntaipuuhia

Eilisen kirjoitukseni jälkeen vanhempani tulivat käymään. He olivat palanneet edellisenä yönä matkalta ja olivat todella vaikuttuneita siitä, mitä olimme heidän poissaollessaan täällä tehneet. Olikin hyvä, että talossa oli sillä hetkellä työvoimaa, sillä Petri ja Erik kurvasivat pihaan lautakuorman kanssa. Ne ovat tulevan makuuhuoneen lattialaudat. Laudat ovat 5 metriä pitkiä, eikä niitä olisi mahtunut kääntämään oven kautta sisään tuotaessa. Ikkuna siis auki ja siitä sitten ketjussa lautapaketteja sisään! Petri ja Erik purkivat lastia pihalla ja kantoivat laudat ikkunalle. Isäni otti ne siinä vastaan ja minä tartuin toiseen päähän kiinni. Keittiön puolella odottivat sitten äitini, Elina, Aleksi ja Alvar, jotka veivät paketit kasaan olohuoneen lattialle. Lautatavaran täytyy olla lämpimässä, mielellään samassa tilassa mihin ne tulevat, ainakin kai viikko ennen paikoilleen asettamista, jotta lauta on varmasti kuivaa, eikä valmiiseen lattiaan tule rakoja.


 
 
Komea kasa lattialautaa viettää nyt sitten muutaman päivän olohuoneessamme. Muovit poistettiin, jotta laudat saavat ilmaa ja kuivuvat varmasti. Eivät ne kyllä yhtään kosteilta tuntuneet tuodessakaan.
 
Alan jo unohtaa, kuinka kaunis ja rauhallinen huone tämä oikeasti on. Taitaa tuntua remontin valmistuttua siltä, että olohuonekin on kuin uusi, kunhan saamme kaiken tämän sälän täältä pois.
 

 
Tänään sunnuntaina Petri jatkoi näkyville jäävän hirsiseinän puhdistusta vuokraimurilla. 
 
 
 
Mietimme myös lämpöpattereita. Nykyiset ovat aika vanhat ja suoraan sanottuna rumat. Keittiössä on kaksi 600 W patteria ja tulevassa makuuhuoneessa vain yksi. Kun muutimme tähän taloon, tulevan makuuhuoneen toinen ikkuna oli "sokea", eli se oli sisältäpäin peitetty. Keittiössä oli kaksi ikkunaa. Kaikkien käytössä olevien ikkunoiden alla oli patteri. Me lisäsimme muutama vuosi sitten keittiöön ulko-oven, kun meidän rakennuttamamme kuisti valmistui. Siitä kohdasta siirrettiin ikkuna sivuhuoneeseen. Patteri sen sijaan jäi keittiöön, jossa se siirrettiin ikkunan ja oven väliin. Kaiken tämän jälkeen keittiö on ollut siedettävän lämmin talvellakin, mutta sivuhuone todella kylmä. Ja kuten nyt on todettu, oli sivuhuoneen maaeristekin vajonnut pahasti, joten kylmä viima oli päässyt kiertämään lattian alla. Ilmankos siellä meinasi kirjaimellisesti jäätyä!
 
Nyt ehkä keittiöön hankitaan ikkunan alle uusi 1000 W patteri. Makuuhuoneeseen voisivat periaatteessa tulla vanhat patterit, mutta kun ne ovat niin rumia... Voikohan sähköpattereita koteloida sellaisilla ristikkolaatikoilla? Täytyy taas tutkia Internettiä.
 
Hirseinä on todella kaunista. Petri poisti oven vierestä vielä kaistaleen vanhaa levyä. Sen alta paljastui jotain vanhaa kirjoitusta tai piirrosta. Lapsetko ovat olleet asialla?
 

 
Petri jatkoi vielä seinän puhdistusta vastapaljastussa kohdassa. Jätämme suunnilleen tässä näkyvän osan hirsiseinää esille. Kuvittelen jo istuvani tuossa nurkassa kauniissa, vanhassa nojatuolissa lukemassa hienon lampun valossa romaania...
 


 Keittiöstä katsottuna makuuhuone näyttää nyt tältä. Vähän on pintalaittoa vielä jäljellä...

 
Huomenna alkavalla viikolla täällä alkaa tapahtua. Remonttimiehet aloittavat ja sähköjä aletaan vetää. Keittiön lasikuitutapetit tasataan ja me tapetoimme viikonloppuna keittiön. Seuraavan, eli viikon 5 lopussa pitäisi makuuhuoneen lattian olla valmis, molempien huoneiden katot valmiina, makuuhuoneen uudet seinälevyt paikoillaan ja keittiön kattolistat kiinnitettynä sekä oven kylpyhuoneeseen olla auki.
 
Viikon 6 maanantaina ja tiistaina tulee lattianhioja. Kaksi päivää kuulemma kuluu. Sen viikon perjantaina tulevat keittiönkaapit, jotka asennetaan viikon 7 aikana. Silloin täällä pyörii sitten putkimiestä ja sähkönaista keittiöasentajan lisäksi. Me tapetoimme makuuhuonetta viimeistään silloin ja lyömme listoja kiinni.
 
Mikäli mitään yllättävää ei tapahdu, on remontti valmis hiihtoloman alkaessa ja meillä on viikko 8 aikaa siirtää tavaroita paikoilleen. Tosin jos keittiö valmistuu jo viikon 7 puolessavälissä, meidät tuntien astiat ovat jo kaapeissa samana iltana. Luulen, että pesen koko lailla kaikki astiat ennen kaappeihin laittoa, sillä täällä on nyt hyvin pölyistä.
 
Mutta joka tapauksessa, on hienoa, jos voi olla rauhassa kotona hiihtolomalla siirtämässä tavaroita ja tekemässä suursiivousta remontin jälkeen.
 
Ja sitten, jonain iltana, istumme valmiin keittiön keskisaarekkeen ääressä, juomme lasilliset jotain kuohuvaa ja huokaisemme. Mutta ihan vielä ei olla siinä vaiheessa! Jatkan blogikirjoittelua!

1 kommentti:

  1. Mä oon koko pienen ikäni jaksanu ihmetellä, miksi siellä on jo olemassa olevia, kauniita ikkunoita peitetty ja otettu pois käytöstä. Varsinkin se yläkerran ikkuna. <3

    VastaaPoista