sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Oviaukko auki kylpyhuoneen ja makuuhuoneen välilllä

Tänään sunnuntaina on taas tapahtunut paljon näkyvää. Tässä on kuitenkin ensin pari kuvaa perjantailta. Kun tulin iltapäivällä töistä, oli makuuhuoneen lattia tämän näköinen. Miehet olivat siis päivän aikana koolanneet nuo näkyvissä olevat palkit paikoilleen ja puhaltaneet sitten tuota ekovillaa. Se oli kuulemma pölynnyt aivan valtavasti!


Tuollainen tasauslaite oli ollut käytössä. Vesijohdon sisääntulon kohta näkyy kulmassa. Sen päälle rakennetaan jonkinlainen penkkimäinen laatikko, jonka päällä voi istua, mutta kannen saa auki, jos tulee vaikka tarve sulkea koko talon vesi. Tämä kohta oli aeimmin kiinteän kaapin sisällä.


Eilen lauantaina ei remontissa tapahtunut mitään ihmeempää. Petri siivosi pihalta sinne heiteltyjä juttuja, otti mm. talteen makuuhuoneen lattian alta puretut vanhan lämmitysuunin pohjan tiilet. Ne ovat sentään 1800-luvulta. Yritän keksiä niille jotain käyttöä.

Minä olen viettänyt paljon aikaa netissä pohtien remontoitavien huoneiden sisustusta ja kalustusta. Keittiöön tulevat tietysti sinne tilatut kaapistot ja kodinkoneet, mutta ikkunan ja oven välinen seinä jää niistä tyhjäksi. Palaako sillä paikalla seissyt vanha hylly takaisin? Pidin siinä ennen remonttia keittokirjoja. Entä makuuhuone? Sinne tulevat kokonaan uudet huonekalut. Hankitaanko kaikki uutena? Yritämmekö löytää oikeasti vanhoja huonekaluja jostain? Verhot? Valaisimet? Matot? Tuolit? Paljon päätettävää! Toivottavasti remontin loppupuolella on vielä rahaa hankkia näitä! ;-)

Tänään sunnuntaina on tehty paljon. Petri aloitti aamulla laittamalla makuuhuoneen lattialle levyjä ja lautoja. Ekovillaeristehän on pehmeää möyhöä, eikä sen päälle voi astua. Hän halusi saada makuuhuoneen ja kylpyhuoneen välisen oven avattua nyt viikonloppuna, kun aikaa on arki-iltoja enemmän.


Poistettujen lautojen takana oli lasivillaa. Täytyy muistaa kysyä äidiltä tai enoltani, milloin tämä oviaukko on laitettu umpeen. Minä en muista tätä ovea lapsuuteni mummolasta. 



Lasivillaa oli kaikkiaan kolme kerrosta. 


Tässä on muutama niistä makuuhuoneen lattialle asetelluista laudoista.


Vanhan oven karmit oli jätetty paikoilleen aukkoa tukittaessa muutama kymmenen vuotta sitten.


Kolmannen lasivillakerroksen jälkeen näkyi jo kylpyhuoneen kaakeleiden alla oleva kipsilevy. Kylpyhuone on tehty vuonna 1989.




Teippasin muutama päivä sitten keittiön ikkunan turvaan sotkuilta. Muovi on aivan pulleana, sen verran ikkunasta vetää sisään. Alakerran ikkunat eivät ole kovin hyvät ja niiden vaihto on edessä joskus. Yhdeksän ikkunan vaihto ei vain ole ihan halpaa.


Mainitsin jotain hengityssuojaimista ja Petri hakikin suojan kasvoilleen. Jätesäkki oli jo aivan pullollaan lasivillaa.


Oviaukosta puretut laudanpalat ovat aivan rutikuivia. Päätimme polttaa ne takassa, eipä tarvitse tänään hakea puuvajasta halkoja.


Petri oli edennyt niin pitkälle makuuhuoneen puolella, etttä kävin ruuvaamassa kylpyhuoneesta pyyhenaulakot irti. Tuohon nurkkaan se uusi ovi tulee.


Saman tien Petri poksautti yhden pyyhenaulakon ruuvien tukena olleen propun pois ja siinä se oli, ensimmäinen aukko huoneiden välillä!


Tässä vaiheessa juoksin vielä huoneesta toiseen eteisen ja keittiön kautta ottamassa kuvia. Tulipa todennettua se, kuinka pitkä matka olisi makuuhuoneesta aamulla vessaan, yli jääkiekkokassien hyppiessä.


Vanhat karmit. Harmaata on käytetty talon värityksessä ennenkin. Palaamme siis talon juurille
.

Petri alkoi nakutella ensimmäistä kaakelia varovasti irti. Hän teki koko poistotyön hyvin huolellisesti, jotta seinään jäävät, aukon reunalla olevan kaakelit eivät vain murru.


Kipaisin taas makuuhuoneeseen. Pieni aukko näkyy pystypuun vasemmalla puolella.


Petri kävi vuorostaan makuuhuoneen puolella tarkastamassa, missä kohtaa aukon tukena olevat laudat ovat.

Sähkösahaan piti vaihtaa terä parikin kertaa.


Alkuaukon jälkeen Petri porasi tarvittaessa reikiä sopiviin kohtiin, jotta sahan terän sai mahtumaan. Hän leikkasi kipsilevyä kaakeleiden saumakohtia pitkin.


Kipsipölyä leijaili melkoisesti. Kävinkin hakemassa imurin paikalle.


Imuroin sitten makuuhuoneen puolella sahanterän juuresta lähtevää kipsipölyä. Eipä ihan niin paljon pölyä lähtenyt leijumaan talossa.



Ensimmäinen kaakeli oli irti!


Ja pian pari kaakelia lisää! Jännittävä tunne nähdä kylpyhuoneesta suoraan makuuhuoneeseen!


Ja taas juoksin kuvaamaan makuuhuoneen puolelta.


Työ eteni. Petri poisti aukon tukena olleet poikkilaudat, jotta ei joudu sahaamaan niidenkin läpi toiselta puolelta.



 Pian oli iso kipsilevyn pala kaakaleineen sahattu irti. Petri vääntää sitä paikaltaan.


Irti lähti! Oli kuulemma yllättävän painava.


Petri vie palaa keittiön kautta kuistille.


Siinä se nyt on, ovi makuuhuoneen ja kylpyhuoneen välillä.


Sama aukko kylpyhuoneen puolelta kuvattuna. Tuo pystypuu saa olla paikoillaan siihen saakka, kun ammattirakentajat laittavat uuden oven paikoilleen. 


 Tiskikone pesi astioita samaan aikaan kylppärissä. Likaveden poistoletku on johdettu lattiakaivoon.


 Seinästä puretut laudanpätkät palavat iloisesti kipinöiden takassa.


Ja ihan niinkuin Petri ei olisi vielä tehnyt tarpeeksi tämän päivän osalta, hän maalaa nyt keittiön seinien pohjamaalia. Se sujuu onneksi varrellisella telalla nopeasti. Petri on ulkomailla tiistai-keskiviikon ja haluaa tietenkin saada kaikki hommat valmiiksi ennen sitä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti