sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Maanpinta näkyvissä!

On sunnuntaiaamupäivä. Koko lailla jokaista lihasta jomottaa. Petri meni jo jatkamaan lattialautojen poistamista, minä yritän vielä käynnistää itseäni. Toinen muki kahvia menossa.

Tänään aion tyhjentää keittiön kaappeja. Kaapistot ovat menneet kaupaksi ja ne noudetaan ensi viikonloppuna. Siihen mennessä ne siis pitää ottaa irti.

Tutkimme molemmat eilen illalla asioita netissä. Lattian eristeeksi voisi käydä selluvilla. Hirsiseinää voisi puhdistaa messinkiharjalla. Näistä täytyy nyt saada lisää mielipiteitä. Remonttimiehemme tulee jossain vaiheessa tänään käymään. Hän rakentaa yhdessä toisen miehen kanssa lattiat ja katot. Nähdessään nyt, miltä lattianalusta näyttää, hän voi antaa tarkemman arvion ajankäytöstä. Tässä on monta liikkuvaa osaa, jotka pitäisi saada loksahtamaan yhteen: Kuka ja milloin käsittelee vanhat lattialaudat (jotka pitää ensin irrottaa molemmista huoneista)?  Milloin ja kuinka kauan menee remonttimiehiltä omaan osuuteensa? Mitä tapettia me laitamme seiniin? Milloin kaikki on valmista keittiön asennusta varten? Milloin kodinkoneet tulevat? Missä kohtaa hella ei ole enää käytettävissä ja siirrymme mikroaaltouuniruokaan? Mihin jääkaappi ja pakastin sijoitetaan remontin ajaksi (huolettaa tuoda niitä parketin päälle)?

En tiedä, onko toiveeni remontin valmistumisesta ennen hiihtolomaa aivan järjetön...

Jatkan tekstiä myöhemmin tänään.

Kello on nyt kohta puoli kahdeksan illalla. Taas on uurastettu ja tuntuu, että vieläkin on löytynyt uusia lihaksia jomottamaan. Petri sanoi, että tuntuu kuin olisi hakattu...

Petri jatkoi aamulla lattialautojen irroittamista. Ne olivat toisissaan kiinni puutapeilla ja päältäpäin oli lyöty läpi yksi tai kaksi isoa naulaa.



Kävimme katsomassa, jos navetassa olisi tallessa 25 vuotta sitten nykyisen olohuoneen kohdalta poistettuja lattialautoja. Vaikka kumpikin meistä muisteli nähneensä niitä, ei nyt näkynyt puukasoissa yhtäkään.
 
Ulkona on todella syksyistä (vai jo keväistä?), vaikka on tammikuun alku. Nurmikko vihertää.
 

 
Sisareni Marjo tuli auttamaan. Hänen tyttärensä viihtyivät sohvalla katselleen Netflix:stä ohjelmia. Minä kävin hakemassa Lidl:stä lisää banaanilaatikoita ja ruokaa. Marjo ja Petri irroittivat sillä aikaa loput lattialaudat.
 
 
6-vuotias Pinjakin kävi auttamassa.

 
Pyysin poikiani tyhjentämään autostani pahvilaatikot. Tällainen tilataideteos syntyi olohuoneeseen!

 
Pohdimme tovin, mihin sivuhuoneen lattialaudat pitäisi sijoittaa. Tässä vaiheessa ne ovat keittiön lattialla. Onneksi ei tarvitse varoa muovimattoa! Se lähtee reilun viikon päästä!
 
Remonttimiehemme J-P ja Harri kävivät aamupäivällä paikalla. He olivat sitä mieltä, että vanhat lattialaudat saa kyllä hyödynnettyä. J-P eli Jukka-Pekka otti palan mukaansa ja kävi tutulla hiojalla näyttämässä sitä. Mielipide oli, että laudat olisi parasta kääntää ympäri, sillä yläpinnalla on niin paksu kerros jotain valkoista massaa. Petri kyllä huomasi lattialautoja pinotessaan, että osa on alapinnaltaan vajaakanttisia, eli nyt olemme hieman ihmeissämme siitä, mitä tässä nyt sitten tehdään.

 
Lattialautojen poiston jälkeen huoneessa oli jäljellä rossipohjan päällä oleva maakerros.

 
Marjo, Elina ja minä tyhjensimme keittiön kaappeja. Marjon mies Erik tuli paikalle sopivasti ja alkoi Petrin kanssa tyhjentää ikkunan kautta sivuhuoneen lattiaa maamassasta. Otin pikaisesti kuvan oven raosta. Valtava määrä pölyä, jota alkaa olla myös kodin kaikilla muilla pinnoilla.

 
Miehet saivat tänään tyhjennettyä noin kolmasosan kahdenkymmenen neliön huoneesta. Likaista, pölyistä ja raskasta hommaa.
 
Tyhjentyneessä päässä huonetta nostettiin muutama rossipohjan lauta pois paikoiltaan. Siellä näkyy maanpinta! Koko talo seisoo tuollaisten suurten kivien päällä. Hevosten kanssakohan ne on vedetty aikoinaan paikoilleen?

 
Talon alla näyttää tältä. Hämähäkit eivät viihdy hometaloissa... Nämä puunpalat ovat olleet tuolla noin 135 vuotta.

 
Petri ja Elina kurkistavat talon alle.


Tässä on talon veden sisääntulo. Nyt saamme osan putkista lattian alle. Petri aikoo eristää ne kunnolla ja ehkä laittaa jonkin lämmityskaapelin kulkemaan viereen.

Tässä on vielä kuva vanhan lämmitysuunin alaosasta. Taloa tehtäessä on muurattu alusta kivistä ja tiilistä.

 
Tässä on vielä rossipohjan puita. Osa menee vaihtoon.

 
Aikamoisen likainen mies!


Petri ja Erik ravistavat vaatteistaan pölyä kuistilla. Onneksi meillä on tuollainen katettu ulkotila!


Iltaruoaksi täytin uunin kananugeteilla ja ranskalaisilla. Pöytä katettiin vielä keittiöön, mutta ruokailijat levittäytyivät kukin jonnekin löytämänsä pöydän ääreen.

 
Me naiset siis tyhjensimme tänään keittiön kaappeja. Olohuoneeseen siirrettiin hyllyjä sivuhuoneesta ja keittiöstä ja ne täytettiin kaikella sellaisella, mitä olisi hankalaa pinota päällekkäin.Suojasin lattiaa ja seiniä matoilla ja peitteillä. Meillä on kyllä paljon tavaraa!
 

 
Tätä kirjoittaessani Petri juo hyvin ansaittua olutta sohvalla. Marjo ja Erik lähtivät jo kotiin. Kiitos avusta, rakkaat! Huomenaamulla jatketaan!
 
 
Minä istun kulmasohvan toisella sivulla ja kirjoitan tätä blogia. 

 
Keittiö ja liesi lähtevät ensi viikonloppuna. Huomenna (ehkä) sivuhuoneesta saadaan tyhjennettyä loppu maa ja keittiön kaapeista kaikki loput tavarat. Sitten on kolme päivää aikaa irroittaa keittiön kaapit. Eipä ole vapaa-ajan ongelmia...
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti