torstai 2. tammikuuta 2014

Hirsiseinä näkyvissä!

Uskomaton ilta! Minä tyhjensin sivuhuoneen loppuun viiden jälkeen (olohuone on nyt tosi sekaisin ja vaatii kunnon järjestelyä, jotta keittiön astiat ja muu kama mahtuu sinne) ja kävimme välillä Hirvihaaran kuntomajalla kiinnittämässä seinään uuden hyllyn kaapista löytyneelle saunakirjalle. Kello oli jo puoli seitsemän, kun Petri ja minä päätimme vielä alkaa purkaa sivuhuoneen kaappeja. Milloinkohan alamme muuten kutsua sitä makuuhuoneeksi?
 
Kuten kirjoitin jo aiemmin, meillä tulee vesiputki sisään tässä sivuhuoneessa. Tähän kohtaan täytyy rakentaa varmaan joku kiinteä penkki tai joku vastaava juttu.
 
 
 
Siinä vesiputkien luona on näkyvissä alkuperäinen lattia, eli tuo harmaana näkyvä lauta tuossa. Saa nähdä, onko se koko huoneen kohdalla edelleen hyvän näköinen.

 
Petri purkaa tuossa toista kaappia. Ne ovat joskus ilmeisesti 1970-luvulla rakennetut lastulevykaapit, eikä niitä olisi saanut irti ehjinä.

 
Kaapin seinään on merkitty vuosien ajan merkitty lastemme pituudet. Tämä reuna täytyy saada irti ehjänä.
 
Seinän välissä oli kummallista nöyhtää, hiiret ovat luultavasti kuljettaneet eristeitä. Tuossa kulki aikoinen vesiputki yläkertaan.

 
Petri purkaa hurjaa vauhtia kaappeja.

 
Minä kannoin roskia kuistille, mutta ennätin hetkeksi ottaa hengityssuojan alas ja hymyillä kännykälle. Kaappi taustalla on jo kaatumassa, mutta osoittautui niin painavaksi, että soitimme siskoni miehen Erikin apuun.

 
Erik ja Petri purkavat alas kaadettua kaappia. 
 


 
Kaapin takaa paljastui levytetty ulkoseinä.

 
Samalla paljastui myös lapsuudestani muistamani tapetinpala.


Ja nyt tilanne alkoi käydä jännittäväksi. Pienemmän kaapin poiston jälkeen levyjen välistä näkyivät hirret!

 
Ja totta tosiaan, levyjen alla oli talon alkuperäinen hirsiseinä! Tämä on siis alkuperäinen kantava seinä, sivuhuoneen ja nykyisen keittiön välillä.

 
Hirsiseinässä näkyy kaikkien aiempien tapettikerrosten naularivi.


Jossain vaiheessa seinää on myös päällystetty sanomalehdellä.


 
Toiselta seinältä paljastui todella liikuttava teksti. Isovanhempani olivat kirjoittaneet vuonna 1970 (jolloin nurkassa ollut uuni oli ilmeisesti poistettu) tämän. 


Paljastustyö jatkuu. Harmittavasti alkoi näkyä, että osaa hirsiseinästä oli tasoitettu turhan kovakouraisesti. Kirveenjäljet näkyvät selvästi.

 
Erik on vuorossa vanhojen levyjen poistossa.

 Tässä on paljastettuna koko nykyisen kylpyhuoneen/sauna ja tämän MAKUUHUONEEN seinä. Kuvassa näkyvän oviaukon kohdalle avataan taas ovi, makuuhuoneesta kylpyhuoneeseen.


Ison kaapin kohdalla on nyt tyhjää, vain vesiputket ovat paikoillaan.


Nurkassa hirsiseinä näyttää harmaalta, sillä siinä sijaitsi jonkinlainen lämmitysuuni ja seinässä on varmaan ollut betonia. Täytyy selvitellä, miten seinän saisi puhtaaksi. Aiomme jättää osan hirsiseinästä näkyviin tulevaan huoneeseen.

 
Nyt ajattelimme lähteä nukkumaan... Huomenna jatketaan!

1 kommentti:

  1. Uunia ei ilmeisesti enää mun aikana ollut, ei ainakaan ole mitään muistikkuvaa.

    VastaaPoista