lauantai 4. tammikuuta 2014

Lattialautoja jo irti!

Vapaapäivä töistä, joten on ollut koko päivä aikaa remontoida! Minä keskityin aamupäivällä olohuoneen raivaamiseen. Siirsimme ison pöydän ikkunan eteen ja täytin sen alustan varastoitavalla tavaralla. Alkuvuosi eletään nyt näin. Huomenna aion tyhjentää keittiön kaapit, joten lisää laatikoita on sijoitettava tänne.
 
 
Petri jatkoi alkuperäisten lattialautojen päällä olevien levyjen poistamista. Sorkkarauta reunan alle, nytkäytys ja murtunut pala irti.

 
Lautalattian päälle olevat levyt oli kiinnitetty suunnilleen kymmenellä tuhannella naulalla, joita me molemmat irrotimme urakalla.

 
Eipä ole tämä lattia ollut näkyvissä aikanaan noin 60 vuoteen. Täysin kuiva ja terve lattia. Huoneessa ei tunnu mitään hajua, joten minkäänlaisia kosteusvaurioita ei ole odotettavissa.

 
Hetken aikaa kuvittelimme elävämme jossain lämpimässä maassa, jossa riittäisi tämän lattian paikallaan hiominen ja lakkaus... Nyt on pakko irroittaa lattia ja eristää kunnolla.


Alkuperäinen seinä ja alkuperäinen lattia noin vuodelta 1880.

 
Petrin vanhemmat tulivat iltapäivällä käymään. Petrin isä Jussi ja Petri alkoivat pohtia lattialautojen irroittamista. Tyypilliseen tapaansa he eivät tyytyneet miettimään asiaa.

 
Lattialaudat olivat puutapeilla kiinni toisissaan. Ne piti sahata poikki, jotta laudat irtosivat toisistaan.

 
Siinä se nyt on, ensimmäinen irrotettu lattialauta alapinta ylöspäin . Ne ovat noin 4 cm paksuja!

 
Irrotetetun lattialaudan alla näkyi sitten vihdoin alaeristys. Siinä on noin 30-40 cm paksuudelta tuollaista möyhyä, lähinnä maata.

 
Lattialaudat on silloin 134 vuotta sitten kiinnitetty luultavasti käsintaotuilla nauloilla.

 
Kaikki puuosat ovat täysin kuivia, eikä lattian alta tule mitään hajua. 

 
Olimme jo valinneet uudet lattialaudat, mutta hyvin todennäköisesti nämä samat tulevat takaisin lattiaan. Nyt etsimme jonkun, joka voi hioa laudat. Toivottavasti alapinnat voidaan hioa tasaiseksi ja laittaa niin päin takaisin. Yläpinnoilla on nyt paljon naulanjälkiä ja paksu kerros maalia.

 

 Petrin äiti Ulla pitelee kahta lattian naulaa. Mahtavan kokoisia!


Tässä vielä kolme naulaa minun kädelläni. Mitähän näillä tekisi? Ensimmäisessä laudassa oli neljä, seuraavissa vain yksi. Näitä tulee siis loppujen lopuksi olemaan muutama kymmenen.


Ulla esittelee vielä lattian alta löytynyttä paakkua, jossa on kuivuneita kasveja juurineen savipaakussa. Onko siis lattian eristeeksi lapioitu pihalta maata?

 
Eihän se lattialautojen irroittaminen yhteen jäänyt. Kolme lautaa otettiin tänään paikaltaan. Huomenna on tarkoitus irroitttaa loput. Loppiaismaanantai vietetään sitten tyhjentämällä tuota maamöyhyä pois. Vielä emme tiedä, mitä laitamme eristeeksi. Tämä huone, kuten myös viereinen keittiö ovat olleet todella kylmät talvipäivinä. Tänä vuonna onneksemme on kuitenkin nyt näin leutoa, joten talo ei viilene lattioiden ollessa auki paljoakaan.

 
Jussi-ukki nyppii vielä seinässä olevia muoviproppuja. Lieneekö niillä joskus tasoitettu seinää levyjä varten? Kummallinen juttu.


Petri kurkkasi vielä lattian alle nähdäkseen milloin tulee vastaan hirsi. Siellä näkyikin sitten ensimmäinen hiiren luuranko. Lieneekö yli satavuotias vai hiljattain kuollut?

 
Tänään maltoimme lopettaa työt jo iltaseitsemältä. Kohta menemme saunaan! On tämä aikamoinen urakka. Äsken suorastaan liikutuin ajatellessani lopputulosta...

2 kommenttia:

  1. Tsemppiä urakalle! Nuo naulat sitten uusiokäyttöön: aina niille jotain hienoa rustiikkista jatkokäyttöä keksii! t.seija

    VastaaPoista
  2. On astetta pidemmät naulat kuin mitä yleensä näkee. Tutulla on painunut lattia joten heillä myös alkaa remontti. Kova työ, mutta kyllä se sitten palkitaan.

    VastaaPoista