lauantai 18. tammikuuta 2014

Paljon valmisteluja taas tehtynä

Arkiviikko hurahti kaikenlaisten asioiden selvittelyssä. Koska keittiön lattiaa ei puretakaan, tuli meille muutama vapaampi päivä.
 
Keittiö otetaan Nova-keittiöltä täältä Mäntsälästä. Tilasimme keittiön laitteetkin Mäntsälästä, Expertiltä. Mielestäni on tärkeää yrittää jättää rahat omaan kuntaan, jos se vain on mahdollista.
 
Novan mies kävi maanantaina ottamassa vielä tarkistusmittaukset puretussa keittiössä. Koska keittiönkin nurkasta oli lattialevyjen poiston yhteydessä paljastunut betoninen lämmitysuunin pohja ja koska päätimme säästää vanhan puulattian, oli helpointa siirtää uusi liesi ja hella nurkkaan, jolloin betoni peittyy sopivasti.

 
Täällä kävi viikon aikana myös sähkönaisemme Katri, joka otti loput sähköjohdot irti. Keskustelimme naisten kesken tulevista ratkaisuista ja siitä, mitä kautta johdot nyt vedetään. Melkein kaikki saadaan rakenteiden alle piiloon!
 
Petri pohti miten tulevan makuuhuoneemme hirsiseinä saadaan puhdistettua. Hän hankki poraan sellaisen pyörivän teräsharjaterän ja kokeili. Hyvin lähti betonimöyhy pois, mutta touhu oli erittäin pölyistä.
 
 
Minä sain Mäntsälän Väristä pari tapettikirjaa kotiin lainaan. Keittiöön tulee uusi tapetti, mutta makuuhuoneeseen laitamme samaa tapettia, jota meillä on olohuoneessakin. Sitä on jäljellä kuusi rullaa. Valitsin jo sopivan yksivärisen kaveriksi, jos ja kun vanhat rullat eivät riitä.
 
Keittiöön valitsimme yhdessä kukallisen, harmaan tapetin. Huoneessa tulee olemaan paljon yksivärisiä kaappeja, iso katto ja lattia. Pelkäsin, että huone on vähän ankea pelkillä tasaisilla väripinnoilla, joten seiniin tulee kukkia. Tuo on perinteinen, 1920-luvun malli. Pyörin pitkään nettisivuilla katsomassa kuvia vastaavista ratkaisuista ja taidan uskaltaa luottaa siihen, että tästä tulee hyvä. 

 
 
Täällä kävi viikon aikana myös tuttu mies, joka tulee tekemään keittiön seinien tasauksen. Siihen tulee jotain laastia tms. Ei tarvitse meidän hankkia välineitä ja yrittää osata saada aikaan tasaista pintaan. Hän tulee tulevan viikon puolessa välissä tekemään työn. Kiitos jo etukäteen!
 
Petri mietteliäänä makuuhuooneen hirsiseinän ääressä. Hän vuokrasi teollisuusimurin ja kokeili poistaa sillä hirsien välissä olevia betoninpaloja ja ulospursuvaa sammalta. Vaikka sammal on tietysti se alkuperäinen eriste, ei sen voi antaa varista tulevan makuuhuoneen lattialle. Suurin osa siis täytyy poistaa. Tämä esille jäävä nurkka on kokonaan sisäseinä, joten tällä ei varmastikaan ole vaikutusta vetoon seinänraoista.


Eilen soitettiin Rautiasta ja kerrottiin, että samana aamuna tilatut lattialaudat ovat noudettavissa. Nopeaa toimintaa! Niiden piti tulla vasta ensi viikolla. Pointti on se, että lautojen pitää pysyä kuivana ja olla mielellään sisätiloissa samassa talossa, johon ne asennetaan. Nyt alkaa tänne kasaantua kaikenlaista uutta materiaalia. Ihan pikkuisen alkaa tökkiä tämä sotkussa eläminen, mutta lopputulos on vaivan arvoinen!

Tänään, lauantaiaamuna, Petri sonnustautui kunnon varusteisiin ja lähti puhdistamaan hirsiseinää.

 
Suunnilleen juuri tuo harmaana näkyvä lämmitysuunin tausta jää näkyville meidän makukuhuoneessamme. Vasemmalla puolella on keittiön ovi ja oikealla puolella alkaa näkyä jo se rumasti tasoitettu hirsiseinän pinta tulevan kylpyhuoneen oven ympärillä.


 
Enoni Pertti kävi eilen käymässä. Hän kertoi muistojaan talosta. Tuntuu jotenkin käsittämättömältä, kuinka vähän olemme jutelleet näistä asioista. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikö? Täytyy päivittää myös äidin kanssa talotietous.
 
Pertti kertoi, että makuuhuoneen nurkan lämmitysuuni, sellainen metallinen pyöreä uuni, oli paikoillaan vielä 70-luvun alussa. Minä en sitä muista, mutta olin silloin vielä ihan pieni. Keittiön, silloisen olohuoneen, nurkan uunin ääressä maitotarkastaja, assitentti, oli aina lämmitellyt jalkojaan. Sähkölämmityksen tullessa kaikki vanhat uunit oli poistettu ja hormit purettu. Sääli. Nyt hormi on enää tässä olohuoneen takan kohdalla. Aiemmin talossa oli monta savupiippua. Tässä kuva kaiketi joistain 1900-luvun alkupuolelta.

 
 
Pertti oli tyhjentänyt vuonna 1989 nykyisen olohuoneen lattian alta sen saman turvemöyhyn, minkä me nyt tyhjensimme nurkkahuoneesta. Ikkunasta oli kipattu kottikärryllisiä suoraan traktorinlavalle.
 
Kun talo on ollut samalla suvulla näin pitkään, tuntuu, että 25 vuoden takainen olohuoneen remontti on ihan uusi asia. On kummallista ajatella, mikä on motivoinut mitäkin sukupolvea remonttiratkaisuissaan. Meillä on esimerkiksi tallessa 1920-luvulla tehtyjä suunnitelmia  talon ulkoremonttia varten. Tuollaisenaan sitä ei käsittääkseni toteutettu.
 
Meillehän siis selvisi muutama päivä sitten, että tämä talon runko on siirretty tälle paikalleen, ilmeisesti juuri vuonna 1880. Se on sijainnut aiemmin Mäntsälän keskustassa, paikallisten tietämän vanhan meijerin lähellä. Siinä on kuulemma ollut vieressä susikuoppa, 2,5 m syvä kuoppa, jonka pohjalle on heitetty lehmänraato susia houkuttamaan. Kunhan täällä kotona vähän helpottaa tämän remontin kanssa, alan tehdä kunnon salapoliisityötä talon historian selvittämiseksi. Kuinkahan vanha talomme hirsirunko oikein onkaan?
 
Petri kävi välillä tuomassa talteen hirsiseinästä irroittamansa tapetinpalan, jonka isoisäni oli kirjoittanut silloin vuonna 1970. Olikohan se muuten juuri se vuosi, jolloin se lämmitysuuni poistettiin siitä? Varmaankin. Kehystän varmaankin tuon palasen tauluksi.

 
Meillä on myös tallessa käsinpiirrettyjä karttoja 1800-luvun lopulta suvun maista. Täytyy katsoa niitä nyt ihan uudella silmällä. Onkohan tämä talon runko ollut tämän suvun käytössä toisessa paikassa ennen siirtoa tänne?
 

 
 
Tuttavamme Eerika ja Mikko kävivät äsken katsomassa remonttitilannettamme. Hekin asuvat vanhassa talossa Mäntsälässä ja aloittavat kesällä remontin. Toivottavasti meidän kokemuksistamme on heille hyötyä.
 
Petri sai hirsiseinän puhdistettua. Meillä on vuokrattuna rakennusimuri, jolla hän putsasi raot. Alkaa näyttää jo hyvältä. Pete suunnittelee vielä viimeistelevänsä työn hienommalla harjalla.

 
Nyt miehet, eli Erik ja Petri, lähtävät hakemaan lattialautoja Rautiasta. Olohuoneen lattialle tulee siis lisää tavaraa! 





3 kommenttia:

  1. Näistä senaatin kartaston kartoista vuodelta 1873 saattaa olla jotain hyötyä tutkimuksissa -- ainakin silloiset asutuksen sijainti, maankayttö ja paikannimet on niihin hyvin merkitty:
    Mäntsälä XI 31 (Hirvihaaran puoli) - http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1163556
    Mäntsälä XI 32 (Sääksjärven puoli) - http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1163557

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Timo! Kiinnostavaa! Ei ole tällä paikalla vielä taloa vuonna 1873!

      Poista
  2. Mulla on muistikuvaa siitä että toi olis jostain siirretty nykyiselle paikalleen ja on myös muistikuvaa että olisin kuullut tuosta meijerijutustakin. Susikuoppa taasen on ihan uus juttu mulle. Ja täällä päin ainakin puhutaan kakluunista, eli se pyöreä uuni huoneen nurkassa.

    VastaaPoista