perjantai 3. tammikuuta 2014

Lautalattia näkyvissä!

Viikonloppu koitti! Ei tosin levon merkeissä, vaan remontin parissa. Tänään poistimme tapetin niiltä seiniltä, joilla on säästettävät levyt ja joihin tulee uusi tapetti. Osa seinistähän jää hirsipinnalle. Mietimme kovasti, missä kohta hirret saavat näkyä, seinähän on veistetty osittain ruman näköiseksi, kun sitä on tasoitettu levyjä varten joskus menneinä vuosikymmeninä.
 
 
Petri poisti tapetit katonrajasta, minä keskityin alempiin osiin.

 
Työmaavalaisin luo hurjan varjon tyhjälle seinälle. Keskellä huonetta on vielä pöytä täynnä työkaluja.

 
Seuraavaksi Petri alkoi repiä muovimattoa pois. Tässä on jäljellä enää pieni pala. Minä revin suurimpia paloja apuna. Tiukasti oli matto kiinni alustassa! Aamulla mahtaa särkeä lihaksia...


Muovimaton alla ollut levy ei ole mikään silmien ilo.


 
Nurkassa oli siis ollut aikoinaan lämmitysuuni. Petri alkoi seuraavaksi poistaa sen paikalle laitettua kolmionmuotoista levyä.

 
Alta löytyi nöyhtääntynyttä lasivillaa. Ilmoille pöllähti hieman outo haju, mutta ei kuitenkaan yhtään kostea tai paha.


Eristeet heitettiin jätesäkkiin ja sen jälkeen nurkka näytti tältä. Jotain vanhan betonilaatan paloja oli vielä jäljellä.
 
Samalla esille tuli jo vanhojen lattialautojen reunoja. Jännittävää!


Ja siinä se nyt on! En tiedä, onko tämä alkuperäinen lattia, mutta äitini kertoi tämän lattian olleen näkyvissä 1950-luvulla tehtyyn remonttiin saakka. Lattialaudat ovat ilmeisesti olleet alunperin harmaaksi maalatut, mutta päällimmäisenä on paksu valkoinen maalikerros. Päällä ollut levy lähtee irti palasina, kun kampeaa alle sorkkaraudan ja rusauttaa.

 
Meillä on varastossa jonkin verran nykyisen olohuoneemme lattiasta vuonna 1989 otettuja vanhoja lautoja, joten jos päädymme käyttämään nämä laudat lopulliseen lattiaan, saamme kyllä koko lattialan katettua. Mutta saa nähdä, mitä päätämme. Uusi lauta olisi niin helppoa naputella paikoilleen, mutta onhan tällainen vanha aivan mahtavan ainutkertaista! Nämä on joka tapauksessa otettava irti, jotta alle saadaan kunnon eristys.

 
Siinä on nyt 1880-luvun hirsiseinää ja ehkä yhtä vanhaa lautalattiaa näkyvissä.

 
Olen aina suhtautunut modernisti remontoiduissa taloissa näkyvillä oleviin hirsiseiniin vähän epäilevästi. En enää! Nyt tuntuu, että koko talo pitäisi remontoida vanhaan tyyliin! Ainakin eteisen muovimatto saa lähteä vielä tänä keväänä!
 
Keittiössä on mitä luultavammin ihan samanlainen lattia odottamassa. Kunhan nuo lattialaudat saadaan irti, nähdään mitä kaikkea aikoinaan eristeenä käytettyä niiden alta löytyy.
 
Nyt jomottaa vienosti lihaksia. Olohuoneen raivaus jää huomiselle.

1 kommentti:

  1. Vanhat lautalattiat ovat ihania. Meidän rintamamiestalosta löytyy lautalattiat, mutta koska kyseessä on todella vanha talo, lattiat ovat painuneet ja pitäisi se nostaa. Suurin ongelma on olohuoneessa. Joka tapauksessa, en tahtoisi lattiaa lähteä kokonaan vaihtamaan. Löytyikö keittiöstä samanlainen lattia? https://www.kuretek.com/lattian-nosto

    VastaaPoista