lauantai 1. helmikuuta 2014

Tapetointia

Eilen perjantaina kävimme vihdoin allekirjoittamassa keittiön kaapistojen tilaus- ja asennussopimuksen. Kaapithan on tilattu jo aikoja sitten, mutta molempien osapuolien hankalien aikataulujen vuoksi sopimus oli allekirjoittamatta. Tämä on tyypillistä pienelle paikkakunnalle, luottamus!
 
Kävimme myös maksamassa kodinkoneet ja seisoin taas hetken Expertin kodinkoneliikkeessä tulevan lieteni mallikappaleen äärellä. Tuskin maltan odottan odottaa ensimmäistä ruoanlaittoa!
 
Rautiasta haimme tapetointipöydän, erinäisiä tapetointitarvikkeita ja toisen laatikollisen liimaa sekä litran pitkän pähkäilyn jälkeen valitsemamme väristä maalia. Tulevan huuvan takana on se pari päivää sitten  rakennettu kolmio. Totesimme, ettei sitä ainakaan tapetoida. Huuvasta huolimatta se altistuu kuumuudelle ja kosteudelle ruokaa tehdessä. Päädyimme siis maaliin ja nimenomaan keittiön kaappien väriin.
 
Petri hioi kotona kittauksia, lisäsi jonnekin uutta kittiä ja maalasi vielä illalla viimeiseksi makuuhuoneen pohjamaalin. Minä lakaisin ja imuroin. Sitä työtä täällä on riittänyt.
 
Nyt lauantai-aamuna Petri maalasi jo varhain keittiössä huuvan takakulman eilen ostamallamme värillä. Näyttää hyvältä! Sävy on pehmeä harmaa, ei liian tumma, eikä liian vaalea.
 
 
Makuuhuoneen seinät ovat pohjamaalauksen jäljiltä hohtavan valkoiset.



 
Tässä Petri pitelee keittiön tapettia maalattua huuvantaustaa vasten. Värit toimivat hienosti! Jännittävä päivä edessä, kun tapetoimme keittiön!


Kokosimme tapetointipöydän ja vahvistin sitä maalarinteipillä. Nyt aloitetaan!

 
Kirjoitan lisää päivän kuluessa. Kello on nyt 9.24 aamulla.
 
***************
 
Nyt kello on 13.20. Petri lähti hakemaan Alvarin kanssa Aleksia kotiin yökylästä. Soitin paikalliseen pizzeriaan ja tilasin heille valmiiksi haettavaksi lolme pizzaa pojille sekä Elinalle ja salaattikebab-annokset minulle ja Petrille. Tänään ei ole oikein energiaa laittaa mikroaaltouunilla ruokaa.
 
Aloitimme siis tapetoinnin silloin aamulla. Tapettipöydällä leikattiin ensimmäinen pitkä viira, 284 cm pitkä. Huoneet ovat vanhalla talolle tyypillisesti korkeat.
 

 
Petri levitti yläreunaan siveltimellä tapettiliimaa. Alempana hän käytti telaa.

 
Siinä se on, ensimmäinen osa tapettia. Se laitettiin tuohon ikkunan viereen, koska tuohon ei tule kaappeja, eli se on ainoa kohta, jossa tapetti näkyy koko pituudeltaan kunnolla. Halusimme siis siihen kaikkein siisteimmän kohdan. Tapetoidessamme Petri on tikkailla ja minä alareunassa. Yläreuna asetetaan ensin paikoilleen, jolloin pitää varoa, ettei tapetti sotkeudu alempana maaliin. Sitten alaosan reuna kohdistetaan ja sen jälkeen koko pala vedetään harjalla ja sellaisella muovilätyskällä paikalleen.

 
Toinen pala paikallaan. Tähän asti tämä oli suhteellisen helppoa, tosin aluksi liimaa ei ollut tarpeeksi. Nyt alkoikin sitten kaikenlaisten pikkupalasten ja soirojen mittailu ja paikoilleen asettelu.

 
Tapetti ei ole kovin konservatiivinen valinta keittiöön, mutta näyttää seinässä mielestämme todella hyvältä. Tapetti on Boråstapetterin Oxford-mallistoa, josta heidän nettisivuillaan sanotaan:
 
"Boråstapeterin uuden Oxford-malliston kohderyhmänä ovat kaikki, joita puhuttelee klassinen ja ajaton muotoilu. Osa mallistosta perustuu Boråstapeterin arkistosta löytyneisiin 1800-luvulla käsin maalattuihin alkuperäistapetteihin."
 
Tämän meidän tapettimme numero on 1201.

 
Puolelta päivin olimme jo kuistin oven toisella puolella. Tapetti riitti juuri sopivasti kolmen senttimetrin marginaalilla tuohon nurkkaan tulevan kaapin taakse. Yläosaan tulee toki lisää tapettia, kaapit kun eivät ulotu kattoon saakka.

 
Petri kuvasi lintuperspektiivistä minua leikkaamassa tapettia. Suorat, tapetin poikki kulkevat viillot vedettiin mattoveitsellä. Sen sijaan nuo pitkittäin kulkevat ikkunan tai oven reunat leikkasin saksilla piirtämääni viivaa pitkin.



Tältä täällä näytti kello yhdeltä. Tässä kohtaa päivää Petri siis lähti asioille ja minä jäin kirjoittamaan blogia sekä raivaamaan pöytätilaa lounasta varten. Jatkoa seuraa taas myöhemmin.


********************

Kello on nyt jo yli ilta-yhdeksän. Huh, mikä päivä! Mutta keittiö on tapetoitu! Se oli todella työläs urakka, sillä ensinnäkin piti koko ajan mitata minkä pituisia paloja tarvitaan minkäkin kaapin yläpuolelle tai sivulle. Lisäksi tapettia oli yksi rulla liian vähän. Se riitti kyllä loppujen lopuksi, mutta jouduimme askartelemaan yläkaappien yläpuolelle tuleviin kohtiin tapetit pienistä paloista. Onneksi niitä ei käytännössä näe ollenkaan kaappien päältä.
 
Tässä Petri tapetoi olohuoneen oven yläosaa.
 
 
Syötyämme lounaan jatkoimme taas töitä ja kolmen aikoihin iltapäivällä oli jo makuuhuoneen vastainen nurkkakin tapetoitu. Valkoisen alueen kohdalle tulee kaappi lasiovilla, kaikkien kauniimmille astioille.
 


Huuvan taakse jäävän kolmion molemmille puolille laitettiin suorat tapetin reunat. Tapetin kuvioiden harmaa sointui todella hyvin maalin kanssa. Katsotaan myöhemmin, kaipaavatko reunat jonkinlaiset listat päälleen.
 

 
Koko päivä luettiin piirroksia ja mittailtiin sopivia tapetin pituuksia ja leveyksiä.

 
Joimme jossain vaiheessa Elinan keittämät kahvit. Ja taas tapetoimaan. Kuuden jälkeen oli huuvan ja eteisen oven välinen, ilman yläkaappeja jäävä alue valmis.


Viimeiset pari tuntia väsytti jo armottomasti ja juuri silloin piti jaksaa etsiä yhteensopivia palasia, kun kunnon paloja ei enää ollut. Niin kova oli kuitenkin halu saada keittiö valmiiksi, että emme antaneet periksi. Yhdeksältä kaikki oli valmista.
 
Tässä olohuoneen ja kuistin ovien välinen nurkka, johon tulee korkea kaappi keittiöpyyhkeille ja pöytäliinoille ja viereen matala kaappi, lähinnä sen vuoksi, että sen päälle voi laittaa jotain kivaa.

 
Tuonne tulee liesi, uuni ja huuva. Vasemmalle liedestä tulee vesiallas ja sen jälkeen tiskikone. Oikealle tulevat vain alakaapit.

 
Eteisen oven molemmilla puolilla on tapetit. Vasemmalle ei tule yläkaappeja, oikealle sen sijaan tulee. Niistä osa on lasiovellisia. Ehkä Muumi-mukeille?

 
Oikealle tulevat kylmäkaapit, joten siinäkään ei ole tapettia. Yläreunan palat ovat vähän eri mittaisia, niitä kun juuri tehtiin jämäpaloista.

 
Sauna on lämmin. Saattaapa tulla uni aika helposti tänään.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti