tiistai 4. helmikuuta 2014

Lattianhiontaa

Nyt on menossa viikko, jolloin emme itse tee paljoakaan remontin eteen. Lattiat ovat pääosassa!
 
Tässä on pari kuvaa niistä lattialaudoista, jotka irroitettiin makuuhuoneesta, eikä laitettu takaisin. Päätimme yrittää myydä ne, jotta joku toinen saa itselleen 1800-luvun lattian. Meille se jäi vain keittiöön. Lankkuja on noin 17 neliön lattiaan.
 

 
Tässä on lähikuva keittiön lattiasta, varmaankin sunnuntai-iltana otettuna. Pian tuo kipsitasoite ja harmaa maali olisivat muisto vain! Äitini muisteli, miten hänen isänsä, minun Topi-pappani, maalasi lattian aina silloin tällöin. Kulkureiteiltä maali kului pois nopeasti. Tuoreen maalin tuoksu joulun aikaan oli kuulemma ihana osa lapsuutta.

 
Maanantaiaamuna odotin kotona lattian hioajaa. Työn teki JK Parkettilattiat Nummelasta. Näytin paikat ja lähdin sitten koululle. Oli kyllä vaikeaa keskittyä opetukseen, kun mietin, miten kotona lattian hionta sujuu.
 
Kävin nopeasti kotona kahden jälkeen matkallani kokoukseen keskustaan. Silloin täällä näytti tältä.

 
Ihan uskomatonta! Vanha lattia oli päässyt maali- ja kipsikerroksistaan!

 
Pölyä oli tuskin nimeksikään. Todella hyvää työtä. Oli vaikeaa löytää tekijää tälle, sillä moni kieltäytyi kuullessaan, että lattian päällä on kipsitasoite ja siellä on myös jonkin verran nauloja.


Kuulin, että eteisen oven lähellä olevat lankut ovat mäntyä ja loput kuusta. Miksiköhän näin on päädytty tekemään silloin joskus? Oksat näyttävät erilaisilta ja puu on tietenkin myös eri sävyistä.


Tänään tiistaina nappasin aamulla kuvan eteisessä olevasta hiontalaitteesta. Kuulin eilen, että tänään hiotaan vielä viimeinen hionta ja sen jälkeen lakataan.



 
Petrin kanssa ihmettelimme vielä ennen työhön lähtöä lattian upeutta. On melkein sääli laittaa tämän päälle keittiönkalusteita!



Ja tässä tämä nyt sitten on! Tullessani kotiin opetustuntien jälkeen kahden aikoihin, ei hioja enää ollut täällä. Vieno lakan tuoksu leijuu talossa, mutta ei mitenkään kovin pahasti. Keittiö näyttää olohuoneen ovelta kuvattuna tältä.


Lattialankkujen väliset raot ovat tukkeutuneet, sillä ensimmäisessä lakkakerroksessa oli mukana hiontapölyä. Mänty- ja kuusilankut ovat nytkin eri sävyiset, mutta mäntyiset jäävät melkein kokonaan kaappien alle. Ja onhan tässäkin sitten juttu kerrottavaksi.

 
Tässä on lähikuva olohuoneen lasiovien kynnyksestä. Tuossa vasemmalla on tuo uloke, jonka alla näkee, kuinka paljon lattiaa on hiottu. Puolisen senttiä, sanoisin. Kuistilla on neljä jätesäkillistä hiontajätettä.

 
Tässä makuuhuone kylpyhuoneen ovelta kuvattuna. Lakka kiiltelee vielä kovasti.


 
Ja tässä vielä vertailun vuoksi kuva viiden päivän takaa...


En tiedä, milloin lakatuille lattioille voi mennä kävelemään. Kyselen Petriltä, kunhan hän kotiutuu. Petri jäi aamulla odottamaan hioajaa ja he ovat varmaankin puhuneet asiasta. Nyt annamme joka tapauksessa lakkausten kuivua hyvin. Keittiön kaapistot tulevat perjantaina, mutta laatikot sijoitetaan vielä koko viikonlopuksi tänne olohuoneen puolelle. Ensi maanantaina alkaa sitten kaappien asennus. Tuntuu todella hienolta, että kaikki tässä remontissa on sujunut niin hyvin. Ei mitään ikäviä yllätyksiä purkuvaiheessa. Kaikki palkkaamamme ammatti-ihmiset ovat tulleet täsmällisesti sovittuun aikaan ja tehneet hyvää työtä. Omat hermot ovat kestäneet. Kunhan nyt vain se kuorma-auto tuo perjantaina oikean keittiön ja seuraavana tiistaina oikeat kodinkoneet ilmaantuvat paikalle...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti